Prečica za ispunjeniji život

Svi želimo imati ispunjen život, a to znači da svi želimo biti sretni, radosni, zadovoljni, želimo imati više, imati bolje. Pored svega onoga što imamo u životu, pored svega onoga što smo postigli i ostvarili, mi nismo zadovolnji, i nesretni smo. Ako nismo sretni i zadovoljni zbog svega onoga što jesmo i što imamo,  nikada nećemo bit sretni, ako nam  sve to nije dovoljno, nikada nam i neće biti.

Sve što imamo mi podrazumijevamo, i uzimamo ˝zdravo za gotovo˝ .  Ako nismo sada zadovoljni sa onim što već imamo, i što već jesmo, nećemo biti zadovoljni ni sretni kada postanemo ono što želimo biti, ni onda kada ostvarimo ono materijano što želimo imati.

Prečica za ispunjen život je jednostavna, dostupna je svima i besplatna je, a približava nas našem Izvoru opskrbe, približava nas obilju. To je ZAHVALNOST.

Kada koristimo zahvalnost život nam se mijenja, dan po dan, sedmicu po sedmicu, mjesec po mjesec, i tako se približavamo ispunjenom životu.

Kada koristimo zahvalnost mi se povezujemo na harmoničan način, skladan način za životom. Kada smo zahvalni, život kao Izvor obilja i opskrbe daje nam još više i još bolje. Nema smisla da dobijemo više i bolje ako sada nismo zahvalni na onome što već imamo, i što jesmo. Jer kada nismo zahvalni, od života ne zaslužujemo da primamo nešto bolje i nešto veće.

˝Ako je jedina molitva koju u životu kažete , samo jedno ˝HVALA˝, to je već dovoljno.˝

Meister Eckhart

Npr. Mi želimo našoj drugarici kupiti poklon, želimo je obradovati. Danima razmišljamo šta bismo joj mogli kupiti, kako da je obradujemo. Danima obilazimo trgovine kako bismo pronašli idealan poklon za nama dragu osobu, drugaricu. Znamo šta voli, a šta ne, znamo šta joj se dopada. Na kraju kupimo divan poklon za našu drugaricu, upakujemo u divan ukrasni papir. Radosni smo, sretni smo jer ćemo bez posebnog povoda obradovati drugo ljudsko biće. Dali smo drugarici poklon, a ona ne pokaže nikakvu reakciju. I mi ostanemo razočarani, tužni jer smo očekivali drugačiju reakciju naše drugarice, očekivali smo zahvalnost. Sigurna sam da idući put nećete uložiti toliko truda, energije, ljubavi da kupite poklon za nju.

Tako vam je i sa životom. Zamislite da je život taj koji nam daje poklone, koji nam daruje. Zamislite da je život naš darovatelj. A mi smo ti koji primamo poklone kao naša drugarica koja nije zahvalna. Ni nama život neće dati ni bolje ni više jer nismo zahvalni. Uzimamo sve zdravo za gotovo. Svojom nezahvalnošću mi razočaramo život.

Zahvalnost je veoma važna jer izražavanjem zahvalnosti mi naš um vježbamo da primjećuje divne stvari, lijepe stvari. Ako sada nismo zahvalni na onom što već sada imamo, uvijek ćemo osjećati da nam nešto nedostaje, uvijek ćemo primjećivati nedostatak, i nikada nam neće ničega biti dovoljno.

Kada imamo problema, finansijskih, poslovnih, problema u odnosima, kada nam stvari krenu ˝nizbrdo˝, zahvalnost nam može puno pomoći. Kada nam se dese neželjene situacije mi budemo fokusirani na problem. Kada smo fokusirani na problem, mi dajemo energiju tom problemu i problem samo raste. Fokusirani smo na problem a ne na rješenje. Važno je da kada se pojave neželjene situacije, da mi obratimo pažnju na to šta želimo, a to je rješenje, a ne da trošimo vrijeme i energiju na nešto što ne želimo, a to je problem.

Kada nam se desi problem naš um je u haosu, naš um i naše misli treba dovesti u red.  Kada nam je um u haosu mi ne možemo postupati na način koji je najbolji za nas. Tada postupama iz stanja ili bijesa ili ljutnje ili frustracije ili tuge ili straha. Zato je potrebno naš um izbaviti iz stanja haosa i nemira. Zahvalnost je ta koja naš um dovodi na pravi kolosjek.

Na trenutak ostavimo sve što radimo, zastanimo, i zahvalimo se na svemu dobrom i lijepom što imamo u životu. Sigurna sam da imate nešto dobro i lijepo u vašem životu.

Kada nam se desi problem, neželjena situacija, kontrast, mi smo fokusirani na problem. Zahvalnost će nam pomoći da umirimo svoj um, i da djelujemo na način koji je nabolji za nas.

Fokus je veoma važan. Primijetimo čemu mi poklanjamo našu pažnju i energiju. Na šta smo mi to fokusirani? Da li je to nešto što već imamo, i ono što jesmo? Ili više razmišljamo o onome što nemamo?

Kada smo fokusirani na ono što imamo i što već jesmo, mi pokazujemo zahvalnost.

Mi trebamo biti svjesni našeg fokusa, trebamo biti svjesni čemu dajemo energiju i naše vrijeme. Takoder, trebamo razviti sposobnost namjernog usmjeravanja našeg fokusa. Ako svjesno i namjerno ne usmjeravamo naš fokus na divno i lijepo, na ono što već jesmo i što imamo, uvijek će postojati nešto što će nam privlačiti pažnju, i oduzimat će nam naš mir, bilo da su to ljudi, okruženje, situacije.

Da bismo razvili osjećaj duboke zahvalnost, postavimo sebi pitanje: Kako bih se ja osjećala da ovo preko noći jednostavno nestane? Da ostanem bez svega ono što imam i što jeseam.

Na čemu ste danas zahvalni? ( što imate krov nad glavom, dvije zdrave noge, ruke, posao, partnera, djecu, automobil, drugaricu, roditelje…)

Šta je danas u vašem danu bilo najljepše? ( zalazak sunca, šetnja, zagrljaj…)

Zahvalnost je prečica za uspješno kreiranje, prečica je za jednostavan život, zdrav i ispunjen. Od količine naše zahvalnosti zavisi radost i sreća u našem životu. Kolika je količina zahvalnosti koju vi možete da doživite i izrazite?

˝Ako vam se čini da nemate ništa na čemu biste mogli biti zahvalni, onda provjerite puls.˝

Anonimni autor