Programi i radionice

Coaching je individualni razgovor između klijenta i coach-a. Coaching je odnos saradnje između klijenta i coach-a koji je pun poštovanja, uvažavanja i povjerenja. Coaching je, također, proces u kojem coach podržava klijenta na različite načine kako bi lakše napredaovao i napravio pomak iz sadašnjeg stanja u kojem ima neki problem, izazov ili ako klijent ima želju da nešto ostvari.

Kroz pitanja i druge metode coach prvo klijentu pomaže da osvijesti sadašnju situaciju, da definiše željenu destinaciju, te da prepozna prepreke na putu i da razvije ideje kako da ih prevaziđe. Sve prepreke koje klijentu stoje na putu ostvarenja, on uz pomoć podrške coach-a može da ih prevaziđe i da stigne do cilja, do svog ostvarenja brže, lakše i jednostavnije nego što bi to mogao sam.

Kvalitet coachinga ne zavisi samo od coach-a, nego isporučivanje kvalitetnog coachinga zavisi i od klijenta, od njegove spremnosti da napreduje, da radi na sebi, da se bavi sobom, svojim problemima, izazovima ili ciljevima, kao i spremnosti klijenta da preuzme odgovornost za svoj život, te dobrovoljnog pristanka na coaching.

KOJA JE ULOGA COACH-A U PROCESU COACHINGA?

Kada malo zastanete i razmislite o osobama iz vašeg djetinjstva, možete se sjetiti vama veoma drage osobe, omiljene osobe kojoj ste uvijek mogli baš sve da kažete, i da budete sigurni da će vas razumjeti, da vas neće kritikovati, osuđivati. Pred tom osobom mogli ste bez ustručavanja i analiziranja da kažete sve što želite, da otvorite srce i dušu, da kažete sve što vam leži na duši, mogli ste da budete ranjivi, da pokažete svoje emocije, a da neće ništa pogrešno protumačiti. Poslije ste se osjećali voljeno, prihvaćeno, ohrabreno, podržano.

Tokom vašeg odrastanja, sazrijevanja i dalje  kroz život, bili ste u situaciji kada ste imali potrebu i želju da nešto kažete o onome što vas tišti i muči, prijateljici, roditeljima, bratu, sestri, partneru, partnerki, mužu, supruzi, ali niste to uradili jer plašili ste se nerazumijevanja, osude, kritike.

Sigurno ste imali velike želje, velike ciljeve, ali nikada ih niste ostvarili, čak o tome niste nikome govorili. Plašili ste se neuspjeha, plašili ste se da nećete biti sposobni da ih ostvarite, da nemate dovoljno znanja i podrške za njih. Niste znali kako da ih ostvarite.

Coach je tu za vas. Uloga coach-a je da vam bude podrška, da vas sluša i da čuje sve ono o čemu govorite, uz poštovanje i uvažavanje. Caoch je onaj ko pomaže klijentu da uradi ono za šta je uistinu sposoban. Coach iz svog klijenta izvuće ono najbolje, coach je onaj ko vjeruje u svog klijenta više nego što sam klijent vjeruje u sebe. Coach je ona koj vam daje vjetar u leđa. On ne osuđuje svoga klijenta ni za šta , vjeruje u njega i tu je za njega.

KAKO COACHING FUNKCIONIŠE?

Akteri coachinga ste vi kao klijent i coach čija je uloga podržavajuća, sa pokretačkom energijom i osjećajem empatije.

Coaching funkcioniše tako što coach kroz razgovor sa klijentom postavlja pitanja koja su kao pokretač ljudskog uma, jer pitanja pokreću ideje kako da klijent riješi problem, izazov ili ideje kako da ostvari želju, postigne cilj.

Coaching je ciklus koji se sastoji od sesija. Coaching ciklus može trajati nekoliko sesija. Broj coaching sesija određujete vi kao klijent, uz dogovor sa coach-em, u zavisnosti od vaših tema i željenih promjena. Jedna coaching sesija traje sat vremena.

Važno je naglasiti da uspjeh sesije, pa tako i coaching procesa, prvenstveno zavisi od vas kao klijenta, od vaše otvorenosti tokom razgovora, posvećenosti procesu i vašeg ličnog rada na dogovorenim zadacima između sesija, jer coaching je proces koji traje i poslije sesije od sat vremena.

Zakažite besplatnu online konsultaciju – uvodni razgovor od 30 minuta.

TEME COACHINGA?
KOME JE NAMIJENJEN COACHING?

Coaching je za vas ako imate jednu ili više od ovih tema:

Zakažite besplatnu online konsultaciju – uvodni razgovor od 30 minuta. Saznajte koji su benefiti coachinga za vas i kako vam može pomoći.